Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО), на данашњи дан, има вишемесечне неизмирене финансијске обавезе према апотекарском сектору. Неизмирена дуговања, по испостављеним им рачунима, су између 3 и 6 месеци.

Исцрпљивањем овог сектора, нестручно руководство овог државног фонда биће директан кривац за потенцијалне несташице лекова.

Напомињем да за кашњења у измиривању обавеза према овом сектору нема никаквог оправдања. Сви радници и њихови послодавци путем исплате плата редовно плаћају своје обавезе према овом фонду, које нису мале.

Примера ради, приходи РФЗО-а, по исплаћеном нето минималцу за новембар месец у износу 35.555,62 динара, износе на терет радника 2.470,36 динара и исто толико (2.470,36 динара) на терет послодавца. Укупно давање је 14 одсто, и то сваког месеца.

Грађане Србије занима, због овог кашњења у измиривању обавеза, где је њихов новац отишао?

Незадовољство међу радницима и послодавцима малих и средњих предузећа је растућа и због немогућности лечења у државним установама када је оно потребно. Чекање на преглед и интервенције се и даље нагомилава. Постало је уобичајено да се они којима је потребна хитна здравствена нега обраћају приватном сектору уместо државном којег су платили.

Странка Нова Д2СП инсистира на реформи здравственог система и социјалне политике, на увођењу законске опције да се послодавци и њихови радници могу определити за плаћање личне здравствене заштите држави или приватном сектору, а не да се, као до сада, рачуни плаћају без обзира да ли се услуга лечења спроводи или не.

Владимир Ковачевић, председник Нове Д2СП