Ниједна доза руске вакцине против ковида „спутњик“ изгледа никада није произведена на Институту „Торлак“, већ су цепива само пакована у овој вирусолошкој установи, нити је „Торлак“ имао материјал и рецептуру за произвоњу ове векацине. Како је дошло до овог случаја и у каквом се стању налази „Торлак“, за јутарњи програм ТВ Нова С говорила је др Стана Бекчић, чланица Председништва Нове – Да се струка пита.

– Када говоримо о „спутњик В“ вакцини, струка је потпуно јасно и непогрешиво схватила да се не ради о производњи вакцине, него само о пуњењу. Пуњење вакцине је један део производње који се зове секундарно паковање и важно је од Министарства здравља добити ауторизацију да можете да радите и то. Институт „Торлак“ је радио управо то, секундарно паковање – рекла је др Бекчић у емисији „Пробуди се“.

На питање да ли је исправно када са Института „Торлак“ кажу да се вакцина „производила“, др Бекчић одговара да је у питању манипулација терминологијом.

– Људи који се не баве фармацеутском производњом то не препознају и у тренутку помисле да „Торлак“ ради од почетка до краја вакцину, односно производи. Међутим, секундарно паковање подразумева само паковање вакцине и пуштање у промет – напомиње др Бекчић.

Она додаје да свака вакцина треба да буде регистрована.

– Регистрација се обавља на пет година, међутим регистрација спутњик ве вакцине је на 50 година. Мене збуњује због чега је она регистрована од 2021. до 2071. године. Нити постоји упутство за лек, нити SMPC, који су још увек у фази припреме и они као такви нису одобрени за „спутњик В“ вакцину, међутим та вакцина има регистрацију 50 година – истакла је др Бекчић.

На констатацију да температура на којој су се паковале бочице није била адекватна, др Бекчић каже да је неопходно да се испоштује „хладни ланац“ и свака фаза производње.

– Ако причамо о паковању, које је део производње, мора да буде испоштован „хладни ланац“. У овом случају, као што је објављено, није испоштован и то је нешто што може да унесе ризик касније приликом коришћења. У том случају, вакцина може да буде мање активна, да не да имунски одговор који се очекује, што је најбезазленије. Очекујете да вас вакцина одређено време штити, да ће дати одређени имунски одговор, али она не даје то што сте очекивали – истиче др Бекчић.

На питање да ли је актуелна министарка здравља, која је била прва која је вакцинисана „спутњик В“ вакцином са „Торлака“ и која је позвала на вакцинацију вакцином домаће производње, била у заблуди, др Бекчић каже да не може да верује у то јер се ради о високонаучном професионалцу, али да је оно што је изговорено у том тренутку и на који начин су позвани људи јесте, на неки начин, заблуда.

– Заиста не бих сумњала у то да је на наше тржиште пуштено нешто што није одговарајуће и да су становници Србије добили вакцину која је мање активна – рекла је она.

На питање да ли је могуће да се одласком неких стручњака у пензију изгубила вештина, односно рецептура коју сада нема ко да примени, др Бекчић каже да је могуће јер ниједан факултет не обезбеђује практично знање младима да дођу и да знају да произведу вакцину, већ да се то учи на Институту „Торлак“.

– То је know-how. Међутим, постоје јасне формулације на који начин се производи вакцина, али нема кадра, нема људи који би обучавали младе који долазе и који су компетентни – закључила је др Бекчић и додаје да се, док је била запослена на Институту „Торлак“, трудила да обезбеди да младе генерације имају рецептуре, али да је потребно да сваки корак буде испоштован од почетка до краја, а да се рутина стиче кроз праксу.

„Торлак“ није произвео довољно вакцина

Др Бекчић је указала да је „Торлак“ произвео само 23.000 вакцина против грипа за 2022/23. годину.

– Ако држава Србија увезе око 400.000 доза, а „Торлак“ обезбеди 23.000 – то није довољно, плус те вакцине не могу да се примене на млађе од 18 и старије од 65 година, нити на труднице. Притом су те вакцине тровалентне, а Србија увози четворовалентне – истакла је др Бекчић.

Целу емисију погледајте овде: