Искуства гувернера Народне банке Србије (НБС) и министра финансија до уласка у политику нису јемство да ћемо инструментима монетарне и економске политике, који зависе од њихових потеза, савладати инфлацију.

Нисмо смели да дозволимо увоз инфлације. Нити сада треба да, да бисмо је спречили, употребљавамо само један механизам за њено сабијање, као што је повећање референтне каматне стопе.

Постоји и већа економска куга од инфлације, а то је рецесија као последица лошег лечења инфлације. Потребан је читав механизам мера и високи таленат у сагледавању оболелог економског друштва да би се спречиле ове болести.

Сматрам да поменута два ауторитета државе не поседују те вештине.

Зато предлажемо:

1. Хитно увести седмично сагледавање и подешавање референтне каматне стопе као базу за кредитни потенцијал пословних банака привреди у Србији.

2. Досадашње дугорочне кредите до десет година класификовати у средњорочне кредите. Обавезне резерве за пласмане на кратак, средњи и дуги рок поставити степенасто.

3. Наградити пословне банке смањивањем обавезних резерви за кредитне аранжмане из сопственог капитала банака за пласмане привреди на 15 и 20 година.

4. Због извесног уласка земље у рецесију, издвојити најзначајније гране индустрије које пресудно утичу на живот грађана Србије и политиком субвенција их помоћи. Таквом мером не дозволити ширење инфлације и рецесије.

У противном, можемо очекивати значајне губитке радних места и незаустављиву тракторију и урушавање услова за живот грађана.

Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита