Домаћи произвођач вакцина у Србији Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ тренутно производи само поједине вакцине. Током ковид-19 пандемије, Институт „Торлак“ се није оглашавао, да би одједном, на сва медијска звона, било објављено да производи руску вакцину. Прецизније, Институт „Торлак“ је само пунио, у баснословно плаћене бочице од пет милилитара, руску вакцину. Нажалост, ни то више не ради. Дакле, 1.700.000 бочица плаћено је око 200.000 евра, а бочице су сада разбацане по зградама Института „Торлак“.

Проблем је и што руска вакцина коју је пунио Институт „Торлак“ никада није регистрована код Агенције за лекове и медицинска средства Србије. Поједини лекари су јавно говорили да су примили вакцину коју је Институт „Торлак“ произвео, тачније пунио и паковао. Медијска кампања пробудила је жељу код многих грађана да приме управо руску вакцину. Али где? Нигде. Јер Институт „Торлак“ више чак ни не пуни руску вакцину против SARS-CoV-2 вируса. Нажалост, о томе се ћути.

У медијима се појавила и вест да Минстарство одбране Србије, уз помоћ Кине и Уједињених Арапских Емрата, гради фабрику за производњу вакцина. Подсећамо, председник Александар Вучић је у скупом, брендираном оделу театрално узео ашов у своје руке и 9. септембра прошле године почео да копа за камен темељац, чиме је озваничио почетак радова на изградњи фабрике вакцна.

Спектакуларно је најављено и да ће из нове фабрике изаћи прве напуњене бочице кинеске вакцине против ковидa-19 до краја марта ове године. И као што смо видели, то се није догодило. Реч је, дакле, о још једној спинованој причи, међу које спада и производња хлорокина у „Галеници“, када је председник помпезно најављивао набављање активне супстанце за производњу лека хлорокин од које, на сву срећу, није било ништа.

Нова Да се струка пита има сазнања да властодршци намеравају да у новој фабрици вакцина производе Синофарм вакцину, у јавности познатију као „кинеска“ вакцина против ковидa-19, а за свако добро произвођач треба да буде један познати произвођач лекова који никада није производио вакцине и није му то делатност.

Нажалост, данас се готово сви понашају као да корона више не постоји, да није и даље међу нама, а надлежни то користе и не спомињу нити набављају новодизајниране бивалентне вакцине против ковидa-19. Веома је важно и знати да су бивалентне вакцине у употреби у већини европских држава. У региону се користе у Словенији и Хрватској, док у Србији нико од надлежних не помиње набавку вакцина против омикрон сојева, иако дневно оболи и око 2.000 особа, а премине и око у просеку 10 људи.

Манипулација и замајавње становништва о тако важном здравственом проблему мора да одмах престане. Стога је јавно здравље исувише озбиљна тема и огроман залогај за актуелну власт.

Нова Да се струка пита тражи одговор на питање: Ко, када и где производи вакцине у Србији?

Др Стана Бекчић, чланица Председништва Нове Д2СП