Нова Да се струка пита (Нова Д2СП) сматра да су сви фактори који су узрок рецесије и даљег пада животног стандарда грађана веома присутни и куцају на наша привредана врата.

Подсећамо, забрана увоза руске нафте од 1. новембра преко „Јанафа“ (Јадрански нафтовод) и приморавање српске државе да од других партнера потражи увоз „црног злата“, један је од кључних ризика. То, наравно, не би био никакав проблем да та заменска нафта не кошта и до 30 одсто скупље од сирове нафте коју смо плаћали руским партнерима.

Такође, мале количине угља који се налази у складиштима и немогућност да се дође до јефтиног руског и украјинског угља, веома злослутно упозоравају, ако се зна да ће нам због лошег управљања ЕПС-ом засигурно бити потребан додатни увоз електричне енергије. Наравно, и за њу су потребна додатна девизна средства.

Та три елемента, са растом референтне (основне) каматне стопе Централне банке и растом каматних стопа на кредитне линије код комерцијалних банака, и даље ће „гурати“ раст цена прехрамбених производа.

Очекује нас, дакле, даљи раст цена хране које су реално скочиле од 50 до 70 процената у односу на исти период прошле године.

Нова Да се струка пита указује да је српска економија тако конципирана да је две трећине привреде везано за земље Европске уније. Успоравање привредног раста и улазак у рецесију ЕУ имаће далекосежне последице по наш привредни систем.

Забрињавајући је и спољнотрговински дефицит који ће ове године бити рекордан и износиће више од 12 милијарди америчких долара, што, са растом цена каматних стопа на кредитна задужења, чини нашу економску ситуацију тежом и компликованијом.

Сви ови фактори који су пред нама јасно указују на даље повећање нашег спољног дуга, на даљи пад животног стандарда и на рецесију која је пред нама.

Тим економских стручњака Нове Д2СП сматра да држава треба да се окрене домаћем привреднику и предузетнику, домаћим малим и средњим предузећима, да подстиче економски патриотизам и супституцију (замена увозне робе домаћом производњом), као и да се домаћински располаже државном касом.

Жељко Лазић, председник Одбора за економију Нове Д2СП