Нова Да се струка пита синоћ је, у пуној сали биоскопа „Синеплекс“, на скупу под називом „Наших 350“, представила ново руководство странке, ново име и циљеве.

Председник странке, Владимир Ковачевић, рекао је да је политика Нове Д2СП политика „центра“ и поручио да ће се руководити само интересима државе Србије за чије је остварење потребна, како је додао, јака економија.

Он је истакао да је Нова Д2СП партија која окупља људе и нуди решења.

– Протеклих месеци, конструктивном критиком која нуди решења, одвраћали смо државу од лоших избора. Пред нама су тешка времена. Сведоци смо свакодневног скока свих цена и приче о повећању плата. Није важно колика је плата, већ колико се за њу може купити онога што нам у свакодневном животу треба. Нигде у свету се не може инфлација претећи дизањем плата – истакао је Ковачевић и додао да се прво пакетом мера мора зауставити инфлација, па тек онда санирати социјални и економски статус грађана формирањем одрживих плата и пензија.

Ковачевић каже да је прва мера да све оно што увозимо заменимо домаћом производњом.

Он напомиње да смо последњих месеци сведоци ужасног енергетског стања државе и штете која се мери милијардама евра због „немара, крађа и неодговорности партијских кадрова“.

– Имали смо задатак да оно што нам је богата Србија дала, што миленијумима стоји под земљом, ископавано и претварамо у енергију која нам је преко потребна. Ни то нисмо умели. Увозимо скупу струју, а страним компанијама у Србији је јефтино и уз губитке продајемо. Наши грађани, порески обвезници, ту штету плаћају – напомиње председник Нове Д2СП.

Ковачевић подсећа да је цена MWh привреди скочила за готово 100 одсто у последњих 12 месеци, са 50 евра за MWh на 95 евра.

– На тај начин нема победе над свакодневном инфлацијом. Власт се понаша као миш, а до јуче је храбра била. Бацили смо уље на ватру инфлаторног тока, па сад имамо две могућности – да ограничимо цене намирница свих добара која нам требају, без обзира што смо произвођачима дигли цену струје за њихову производњу, чиме најдиректније уништавамо тешко стечене фабрике, или да препустумо тржишту слободно формирање цена, најважнијих потрепштина, што се, заправо, и догађа, и тиме стандард грађана свакоднево уништавамо – рекао је Ковачевић.

Осврнуо се и на гасну стратегију државе пред предстојећу зиму.

– Где су нам гасна складишта? Кажу – немамо их довољно. Ко је одређивао стратегију инвестирања у Србији задњих десет година? Шта је био главни циљ? Улагати само у оно што грађани виде, само у оно чиме се можеш сликати и хвалити? Сами себе смо довели у неповољан положај избором лошег распореда инвестиција и избором лоших приоритета. Складиштимо гас у туђем дворишту и у туђој земљи, у Мађарској? Који би то домаћин урадио за своју кућну економију – упитао је Ковачевић.

Додаје да страхује да ћемо довољно гаса за сопствене потребе имати само у случају да га мађарски грађани имају довољно.

Говорећи о спољној политици Србије, Ковачевић је рекао да, као држава, никад нисмо умели да ваљано сагледамо наше позиције и да дугорочно будемо опрезни.

– Ми, као странка, нисмо ни за Русију, ни за Америку – ми смо за Србију. Србија треба да орочи свој однос у придруживању Европској унији на 24 месеца, да преиспитамо тај пут након 12 месеци од данашњег дана и да видимо идемо ли у очекиваним правцу – предложио је Ковачевић.

Председник Нове Д2СП каже да политика странке треба да буде храбро суочавање са стварношћу.

– Треба да средимо наше правосуђе, постигнемо владавину права, да нашу економију не заснивамо на туђим, већ сопственим ресурсима, да нашу социјалну политику направимо тако да се наша деца не лече СМС порукама, да млади не траже знање и берићет у туђим државама – рекао је Ковачевић.

Циљ странке је, истиче Ковачевић, да се већ за 12 месеци опроба на изборима.

– Да самостално, без других партија, изађемо на изборе. Да бисмо то остварили, морамо много да радимо. Организацију и инфраструктуру странке морамо брзо да ширимо и изградимо, да оснажимо одборе и повећамо чланство. У изборе ћемо ући припремљени – закључио је Ковачевић.