Потписивање споразума са Русијом у Њујорку је аматерски рад, поготово што се бранимо да је то био протоколарни документ који потписницима не значи ништа, рекао је ФоНету председник Нове странке – Да се струка пита (Нова Д2СП) Владимир Ковачевић и оценио да тај споразум подоста значи Русији.

Ковачевић је у серијалу разговора „Агреман“ оценио да је спољна политика Србије недоследна и врлудава, објашњавајући да „кренемо у једном смеру, па се предомислимо и наставимо у другом смеру“.

Он је посебно критиковао потписивање споразума са Русијом, које је означио, не само као аматерски, већ и неспретан потез.

Како је објаснио, „требало је добро промислити, јер би било који документ који се потписује у оваквим осетљивим условима могао да се протумачи погрешно, што се на крају и десило“.

– То је било неспретно, аматерски рад, а поготово је аматерски рад што се бранимо да је то био протоколарни документ, који не значи ништа ниједној страни – прецизирао је Ковачевић, мада му се чини да подоста значи Русији.

– Наша спољна политика према Русији руковођена је емоцијама, протумачио је он и констатовао да у Русији, насупрот томе, због тога немамо никакву привилегију. Мада смо у свету препознати као „мала Русија“, наши грађани и наше фирме немају никакве привилегије на руском тржишту, попут оних које имају друге земље – указао је Ковачевић.

Његово је мишљење да спољна политика било које земље мора бити инспирисана геополитичким или економским циљевима, као низ филигранских потеза који су врло доследни.

– Наш циљ треба да буде економски напредак – нагласио је Ковачевић, уверен да је најважније ко вам је први комшија, јер он ће вам залити цвеће када одете на одмор.

– Да ли ми имамо добре комшије? Може ли нама Црна Гора да залије цвеће, или можда Хрватска? Треба бити добар са комшијама, јер они директно и тренутно утичу на ваш живот – рекао је он и подсетио да су комшије опредељене за ЕУ.

Ковачевић је изузетно критичан према евроинтеграцијама Србије и подсећа да тај процес траје двадесетак година и да му је, као припаднику средње генерације, живот прошао у ишчекивању да ћемо бити део ЕУ.

– Колико живота треба да прође да се то оствари? Хајде да почнемо да гледамо ствари на ваљан начин, чак можемо да размотримо да је наша опција да будемо изван ЕУ, можемо да будемо неутрални, то не значи да ће се наши односи са ЕУ погоршати – сматра Ковачевић.

Као кључни проблем у евроинтеграцијама, он је означио погрешно вођене преговоре, будући да је за крај остављено оно што је требало да буде на почетку.

– Ми смо уништии нашу економију тако што смо допустили да једини значајан доминантан интерес буде остварен још у току преговарања – они су поорали наше њиве, преузели тржиште и запосллили јефтину радну снагу. Зашто би нас примили када су добили све на извол’те – упитао је Ковачевић.

Са друге стране, за крај су остављени владавина права, судство и све остало што значи преображај државе, предочио је он и оценио да је то требало да буде предмет почетног преговарања.

– Ми смо све што је болно и на штету грађана узели да се одмах реши, а оно што је обавеза државе остаде на крају, а можда се никада неће ни десити – рекао је Ковачевић.

Што се тиче односа са САД, он је описао да та „велика сила има и велики ‘оркестар’ чији су део и наши суседи“, док је Кина, како је истакао, и политички и економски битан партнер Србије „кога треба што дуже и интензивније да се држимо“.

– Најважније је укомпоновати интересе великих сила са српским интересима, а за то је потребно „пуно талента“ – оценио је Ковачевић и додао да је „интерес српских грађана у овом моменту да се не наруши економија“.

– Када упоређујуте један интерес са другим, морате да водите рачуна ко вам може нанети више штете, а ко више користи. Чак је некад важније препознати која страна може да нам нанесе више штете, него више користи – образложио је Ковачевић.

– Зато морамо да „меркамо“ штету сваки дан, проценио је он и нагласио да нова Влада Србије не сме да буде послушничка, већ експерстска. Другачија влада неће бити склона да нађе најбоље решење за нашу будућност, а питање је да ли ће то моћи и експертска влада, јер је ситуација толико сложена – закључио је Ковачевић.