Реаговање на јучерашње обраћање јавности министра финансија Синише Малог

Никад нико у свету није успео да претекне инфлаторни ток тако што је дизао плате и пензије.

Прво се инфлаторни ток успорава низом делотворних економских мера, а дизањем плата и пензија добијате само на једном делу краткорочну корист, док вас инфлација коју не заустављате, опет зачас, не претекне.

Мислим да ова влада нема капацитет за борбу против канцера сваке економије света какав је инфлаторни ток. У Србији је он у замаху.

Свакодневно због тога имате смањивање извозне моћи домаћих предузећа и драстично смањивање куповне моћи становниства. Додатно је то изражено још и политиком Народне банке Србије (НБС), која држи фиксиран курс динара ка евру.

Притом се и надаље снажно задужујете, као што ова влада наставља да ради, преко 1,7 милијарди евра годишње, и тим новцем покривате дугове Електропривреде Србије (ЕПС).

Не може се никако говорити о јасном курсу државе и повећању стандарда грађана најављеним повећањем пензија.

Што се тиче повећања минималца за раднике, то је увек добра вест, само да га привреда, која реално послује, може подржати. Зато хитно правити растерећења послодаваца за порезе и доприносе по исплати минималне нето зараде са 60 одсто, колико је сада, на 50 одсто.

Необазриво, или са намером, држава диже нето минималац са непромењеном високом стопом терета и тиме на повишену основицу минималца себи обезбеђује веће приходе у буџет.

Чини се, све је осмислила да себи олакша, а послодавцима и њиховом радницима да отежа живот.

Владимир Ковачевић, председник Нове Д2СП