Као последицу поражавајућих резултата у аграрној политици државе и 48,1 проценат мање домаћих животиња у Србији у односу на исти период прошле године, неопходно је прогласити сточарску производњу стратешком за нашу земљу и тако се убудуће односити према њој.

Актере за овакве поражавајуће резултате треба доживљавати непријатељима своје земље и својих грађана.

Нећемо увозно месо животиња које су храњене ГМО житарицама, које се гурају у месне прерађевине којима хранимо своју децу. Нећемо увозно, већ млеко крава које су храњене житарицама српских пољопривредника.

Сточарство има есенцијални значај за живот свих грађана.

ПКБ, некадашњи београдски и српски гигант у производњи млека, данас свакодневно смањује број млечних крава и има их, са некадашњих 10.000 грла, не више од 4.500 комада у овом моменту. Од некадашњих седам фарми данас има само две, и то Лепушница Ковилово и Партизански прелаз Врбовско.

Разлог томе је погрешна политика субвенционисања и то само произвођача млека до 100.000 литара годишње. Пошто овај сложени систем има још увек расна грла која доносе просечно дневно и више од 27 литара млека, јасно се да израчунати колико грла и колико млека треба уништити да би се дошло до субвенција државе. Због тога се сваког дана краве које дају 20 литара и мање дневно у летњем периоду упућују на клање.

Поседујемо информације да се због мањка млека некадашњи гигант у производњи млека „Имлек“ спрема за затварање дела прераде, а своје раднике ће упућивати на друге послове.

Благо српског сељака је стока, обавеза појења и храњена животиња задржава људе на селу. Ако домаћих животиња нема, неће бити ни села. Ратари су одавно већ село напустили, живе у градовима, села им служе као гаража за савремену механизацију. Употребљавају је због природе посла само у циклусима током сетвених а касније жетвених дана.

Стручни тимови Нове Д2СП изричито се противе наставку деструкције сточарске производње. Инсистирамо на значајном повећању субвенција државе за сточаре, у противном ћемо морати да се помиримо са тим да нас већ у наредним месецима очекује суочавање са трајним губитком домаћег меса и домаћег млека.

Владимир Ковачевић, председник Нове Д2СП