Штедња је пожељна, али уштеде које ми можемо добити на тај начин су козметичке. Држава Србија је богата земља, а ми смо добили задатак да оно што је миленијумима под земљом, а то је угаљ, да откопавамо и није предвиђено да се краде. А ми много крадемо и та разлика припада том делу. Дошли смо сад у ситуацију да имамо само лоша решења, рекао је у емисији „Међу нама“ на ТВ Нова С Владимир Ковачевић, председник Нове странке – Да се струка пита.

На препоруку Владе Србије ЕПС-у да струја буде 95 евра по мегават-сату без ПДВ-а, Ковачевић каже да привреду за ово нико и не пита и да је било мало консултација да ли привреда ово може да издржи или не.

– Ако узмете аналитички да је у септембру прошле године струја била 50 евра по мегават-сату, са овим поскупљењем то ће бити дупло више. Ту се држава показала као миш у односу на тескобе и невоље које нам долазе – каже Ковачевић.

Он наводи и да је држава одабрала два сценарија, те да је прво пребацила терет на привреду и ограничила производњу.

– И онда улазимо у сценарио који смо виђали деведесетих година. Рушимо нашу привреду и виђали смо шта се деси кад купимо фабрике. Или друга варијанта, да не утичете на ограничавање добара која живот значе. То онда значи да би менаџери могли да се определе на низ ситних померања цена на горе, или да направе крупан корак повећања цена 30 до 50 одсто. То је најпогрешнија мера, доливање уља на ватру инфлаторном року – закључује Ковачевић.