Прогнозе Народне банке Србије (НБС) да ће врхунац инфлаторног тока бити у септембру месецу и да ће се након тога дугорочно смиривати сматрамо потпуно нереалним.

Међугодишња инфлаторна стопа по НБС је 12,8 одсто, а Нова странка – Да се струка пита (НС-Д2СП) сматра је потцењеном.

Параметри којима службеници НБС располажу су оптимистични. Ослоњени су на податке Републичког завода за статистику (РЗС) и не одсликавају ваљано стање, нити могу бити база за прогнозу онога што нас заправо очекује.

Инфлаторни брег ће расти и након септембра месеца, а повећање цене индустријских добара, као што су храна, лекови, хемијски производи, енергенти и њихов скок, тек од јесени ће направити нови притисак на инфлацију и биће свакако већи од 14 одсто.

Прогнозу да ће привредни раст надјачати инфлаторну стопу такође сматрамо не ваљаним предвиђањем, јер није узела у обзир ни извесне рестрикције струје које би свакако утицале и на смањену индустријску производњу и њен утицај у последњем кварталу на БДП.

Већ одавно смо у дубини стагфлације, а подаци којима располаже НБС су неадекватни и захваћени су из периода који не одражава ваљану слику.

Економски тим НС-Д2СП истиче да је најважнија мера која би дугорочно помогла савладавању инфлације, као канцера сваке националне економије, појачани притисак на супституцију свега што увозимо домаћом производњом, и то што пре.

Владимир Ковачевић, председник Нове странке – Да се струка пита