Владимир Ковачевић, председник покрета „Да се струка пита“ (Д2СП), рекао је за „Инфо биз“ ТВ Н1 да би главни задатак економског кризног штаба требало да буде да из дефанзивног положаја српску економију уведе у офанзиван положај, а његово деловање превентивно, а не последично.

– Један од задатака економског кризног штаба је и да покуша да направи јасан преглед добара које увозимо и супституишемо их домаћом индустријом. Држава би требало да буде позивар да се одређене индустрије конституишу, да у довољним количинама балансира наше потребе у односу на производњу – истакао је Ковачевић.

Суштина је у томе, додаје Ковачевић, да би економски кризни штаб требало да интервенише кроз разне аспекте – од пољопривреде, преко привреде, до трговине – јер само независне економије одолевају инфлаторном утицају.

Ковачевић наглашава да у овом моменту имамо парадокс да смо ми потпуно увозничко друштво.

– Више од 50 одсто бруто прихода државе припада наплати ПДВ-а из увоза. То значи да из једног „агрегатног“ стања, привреду треба да пребацимо у сасвим нешто друго. Кренути са царинским тарифама, а онда да сагледамо компаративне предности. Имамо девастирано сточарство, увозимо месо, имамо лошу сетвену структуру… – навео је Ковачевић.

О предлогу да Влада да гаранције за додатне кредите за сировине, председник Д2СП каже да би то помогло да се ублаже последице кризе.

– Имамо сада велика предфинансирања, велике притиске, притиске инфлаторних токова, као и најаве државних званичника да би плате требало повећати. То све треба неко да изнесе, за све то треба додатни капитал који је неопходан и та мера Владе била би један од чинилаца који би могли да помогну – рекао је Ковачевић.

О новој цени гаса

Ковачевић је рекао да је нова цена гаса сјајна вест, али је упозорио да се обрати пажња на измењене чланове уговора и последице те измене.

– Истина је да је у окружењу цена природног гаса три пута већа. Међутим, треба водити рачуна да је то ипак 30 одсто већа цена од оне што смо имали, што прави огроман притисак. Удео гаса у индустријској производњи је огроман. Имамо измењен један члан уговора на који треба обратити пажњу – уговорне стране не могу једнострано дасе повуку из уговора о испоруци гаса. То значи да уколико не будемо доследни овој политици коју сада водимо, испоручилац гаса може једнострано да се повуче и онда имамо велики проблем – закључио је Ковачевић.