Izveštaj agencije Standard&Purs o investicionom rejtingu Srbije BBB– zaista je afirmativna vest za sve industrijalce i privrednike koji priželjkuju pristup značajnim fondovima kao izvoru alternativnog finansiranja u odnosu na dosadašnji, putem poslovnih banaka, izjavio je danas Vladimir Kovačević, industrijalac i predsednik vanparlamentarne stranke Nova – Da se struka pita (Nova D2SP).

Međutim, dodaje Kovačević, dug je još put pred nama do konkretnih privilegija koje privreda može očekivati.

– Jedan od razloga što srpska industrija nije internacionalizovana je baš to što dosadašnji ekonomski status države Srbije nije zasluživao pažnju velikih investitora. Novca u svetu ima u izobilju, ali je on do sada zaobilazio srpsku industriju jer je bila talac lošeg rejtinga svoje zemlje. Očekujemo da je to sada iza nas – navodi Kovačević.

Kovačević kaže da bi sledeći korak trebalo da bude da se merama državne politike, udruženim sa sredstvima velikih investicionih fondova, pogura srpska privreda ka prekograničnom investiranju, a time i jačanju regionalnog uticaja.

– Proizvode i dobara koje uvozimo moraćemo hitno zameniti sopstvenom proizvodnjom ukoliko želimo napred. Nažalost, malo iskustvo i niska kreativnost dosadašnjih ministara privrede u Vladi Srbije i nedostatak industrijalaca u rukovođenju ovim i drugim ministarstvima koja su važna za prosperitet zemlje, mora biti napuštena navika da bismo istinski kapitalizovali na ovom rejting iskoraku. U suprotnom, imamo samo mrtvo slovo na papiru – ističe Kovačević.