Zahvaljujem Siniši Malom što je uočio da treba „da se struka pita“ u vezi eksploatacije litijuma umesto političara, i zaista je tako, izjavio je predsednik Nove – Da se struka pita (Nova D2SP) Vladimir Kovačević.

– Međutim, nas stručne ljude, privrednike i industrijalce niste do sada ubedili da taj projekat treba realizovati, niti da ste bilo kakvim studijama garantovali zaštitu životne sredine tokom eksploatacije. Razumeli smo da je stavljen moratorijum na iskopavanje litijuma, a zapravo se iščekivala pobeda na izborima i da se u devedeset najjačih dana Vlade nakon izbora projekat u javnosti izgura i realizuje – navodi Kovačević.

Predsednik Nove D2SP kaže da usta koja slažu jednom nisu više sposobna da uvere nikog ni u šta, pa makar to ispravno bilo.

Kovačević dodaje da neostrašćeno i bez politike analizirajući reči Ane Brnabić da ni gram sirovog litijuma neće biti izvezen, već će to biti sa višim stepenom tehnologije i prerade u gotovim proizvodima da bi bogatstvo ostajalo u Srbiji, takođe izjavljujemo da u to ne verujemo.

– Na osnovu javnih iskaza Vlade Srbije da bi kopanje litijuma trebalo da započne za dve godine, ukoliko su imalo tačne reči Ane Brnabić, već je trebalo započeti sa izgradnjom prerađivačkih kapaciteta litijuma u viši stepen gotovog proizvoda. Za njih je takođe potrebno minimum dve godine. Kako takvu izgradnju do sada nismo započeli, i te njene reči možemo smatrati ništa drugo do lažima – navodi Kovačević.

Zbog svega iznetog, ističe Kovačević, kao stranka smo uz narod i na strani svih onih koji zbog litijuma protestuju.