Реагујући на саопштења у јавности министарке рударства и енергетике Дубравке Ђедовић око професионализације и корпоратизације Електропривреде Србије (ЕПС), Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита (Нова Д2СП), рекао је да се не може реализовати никаква реформа ЕПС-а на начин како то замишља Ђедовић, и то из више разлога.

– Основни је да су синдикати сумњичави према стварном циљу реформи и ауторитету министарке рударства и енергетике јер не верују у њену компетенцију, а боје се и губитака радних места. Корпоратизација није најсрећнији модел који пристаје српском друштву, већ су то мала и средња породична предузећа, па је и то додатни разлог за неуспех – наводи Ковачевић.

Због тога, напомиње Ковачевић, никакав нови надзорни одбор са врхунским стручњацима за енергетику из земље и света неће бити ефикасан за наметање реформи које неповерљиви радници треба да спроведу.

Ковачевић додаје да обећано повећање плата за шест одсто у таквом амбијенту такође не помаже, па га треба схватити само као сигурни трошак који неће допринети одобровољавању постојећих радника.

Председник Нове Д2СП истиче да би прави потез био, и једини начин, да се аморфно тело давно основаног јавног предузећа замени сасвим новим, тек основаним.

– Зато предлажем оснивање новог модерног јавног предузећа у које би се пренела сва имовина са старог. У новоосновано предузеће треба позвати све раднике и професионалце којима реформе не падају тешко – каже Ковачевић.

Ковачевић сматра да би само на овај начин будућност енергетског система Србије била орочена на сигуран успех.

– Због пословног и животног искуства које имам, тврдим да су сви другачији приступи упућени на неуспех и већ неколико пута виђен лош реформски покушај на штету буџета и свих становника Србије – закључује Ковачевић.