Председник Нове – Да се струка пита Владимир Ковачевић оценио је да најава поскупљења струје за 8 одсто и гаса за 10 одсто представља још један корак у погрешном смеру у борби за успостављање баланса између плата грађана и даљег раста инфлације под утицајем најављених поскупљења, почев од 1. маја.

Ковачевић наглашава да је најгоре што се најављеним повећањем не помињу у јавности додатне таксе, порези и друга давања исказана на рачунима која готово дуплирају проценат поскупљења.

– Лицемерно је и поредити у јавности поскупљење ових енергената са њиховом ценом у Европи јер су плате грађана Србије неколико пута мање од плата грађана Европе, па је тако овај трошак неколико пута и тежи Србима него што је грађанима Европе – истакао Ковачевић.

Он додаје да „нестручност људи подобних за министровање у Влади Србије и потцењивање значаја претходног неопходног искуства за предвођење ресора Министарства енергетике и Електропривреде Србије, пре а и сада, најдиректнији су кривци за честа поскупљења“.

– Правилније би било трошак енергената компензовати већом ангажованошћу људи, појачаном ефикасношћу у свим сферама енергетског система и смањењем броја запослених у производњи и дистрибуцији струје и гаса па тек онда повећањем цена – поручио је Ковачевић.

Председник Нове – Да се струка пита због тога тврди да терет потребе поскупљења треба да носи држава и буџет Србије, а не њени грађани јер је држава главни кривац за пропусте у енергетском систему које хитно треба да поправи.

– Садашњи концепт Владе Србије, којем се странка Нова Д2СП изричито противи, је да се народ степенастим повећањем цене енергената анестезира од осећаја значајног трошка као „жаба у лонцу“ којој појачавате температуру воде све док се не скува – закључио је Ковачевић.