Одговор представнику Комитета за безбедност саобраћаја.

Дана 18. јануара 2023. године гостовао сам у јутарњем програму „Пробуди се“ на телевизији Нова С, у ком сам изнео став струке поводом објављеног Нацрта закона о безбедности саобраћаја.

У наведеном гостовању јасно смо указали да постоји опасност да се кроз амандмане, када именовани закон буде у процедури, уведе мера трајног одузимања моторног возила, те да би таква мера била у супротности са Уставом Републике Србије, који гарантује право на неповредивост приватне својине, као и да би наведена мера могла угрозити егзистенцију појединих породица које не могу бити одговорне због тога што се један члан породице несавесно понашао у саобраћају.

Након бројних коментара подршке грађана оваквом ставу струке, огласио се представник Комитета за безбедност саобраћаја и извршио замену теза упоредивши једну овакву меру са примерима који са таквом врстом мере немају никакве правне и логичке везе.

У складу са неведним врши се изједначавање мере трајног одузимања моторног возила због саобраћајних прекршаја, са губитком нечије имовине услед задужења или нелегалног вршења одређених делатности.

Дакле, једно је када је неко, на пример, подигао кредит у банци и на своју некретнину конституисао заложно право у виду хипотеке ради обезбеђења банчиног потраживања, те услед невраћања дуга и активације хипотеке од стране повериоца дође до продаје некретнине ради наплате потраживања или код поменутог нелегалног такси превоза, где се возило одузима од одређеног лица зато што је возило у том случају средство за извршење противправне делатности, а нешто сасвим друго представља санкција у виду одузимања нечијег моторног возила због извршених саобраћајних прекршаја.

Наведене категорије су апсолутно неспојиве једне са другима и дијаметрално су различите правне природе, карактера и сврхе, те као такве никако не могу бити предмет било каквог правног поређења или аналогије.

Струка још једном подвлачи да би увођење овакве мере било у супротности са Уставом, да би егзистенцијално могле испаштати целе породице, а неопходна заштита живота у саобраћају се може постићи са низом других врста мера, које би на исти начин оствариле наведену сврху без конфискације приватне имовине грађана Србије и њихових породица.

Адвокат Милан Ђурић, члан Правног савета Нове – Да се струка пита