Статистика указује да просечно током празничних дана, дакле крајем децембра и почетком јануара, око 5.000 кућних љубимаца заврши трагично, или са тешким повредама, због употребе пиротехничких средстава. Тачније, због обести и одсуства емпатије према животњама.

Наиме, бројни људи своје расположење и празничну еуфорију исказују на крајње примитиван начин, коришћењем и активирањем пиротехничких средстава, која су опасна како за људе тако и за животиње.

Коришћење пиротехничких средстава регулисано је законом, али у пракси је то веома тешко контролисати и спроводити, јер починиоце је најчешће немогуће идентификовати и процесуирати. Стога, виновници ових догађаја, где страдају кућни љубимци и напуштене животиње, најчешће остају ван домашаја закона, а трајну штету начињену животињама немогуће је санирати.

Нова – Да се струка пита апелује на грађане да се суздрже од употребе петарди и других експлозивних и пиротехничких средстава која праве несносни прасак и звучни удар, због заштите кућних љубимаца.

Као странка залажемо се за изричиту забрану употребе и стриктну контролу те забране под претњом значајних новчаних казни. Комунална полиција, такође, треба појачано да контролише и санкционише све грађане који су склони незаконитом коришћењу пиротехничких средстава.

Треба, дакле, прекинути праксу којом себи дајемо на вољу да будемо бахати, дрски и разметљиви, а на штету оних којима то не прија и којима због експлозија изазивамо појачану анксиозност, а у појединим случајевима и трагичне последице.

Анђела Тодоровић, председница Форума младих Нове Д2СП