Потпуно је погрешан начин на који се држава бори против инфлаторног тока. Због мањка искуства, које сваким даном долази све више до изражаја, чим је шпил у картама светске економије почео значајно да се меша, све владе СНС-а и њени министри се све мање сналазе. Нажалост, штета је само грађана Србије, а не оних који се не сналазе, изјавио је данас Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита.

Коментаришући најаву новог поскупљења струје за привреду и улогу ММФ-а као ментора за излазак из кризе, Ковачевић истиче да су службеници ММФ-а техничка лица која сугеришу потезе лошим ђацима у вођењу националних економија.

– Ново најављено поскупљење струје привреди на 102,6 евра по MWh технички је неопходно, али потпуно погрешна мера, која ће допринети само додатном распламсавању инфлације. Цена струје биће уграђена у цену свих добара и намирница која ће се одразити на додатна поскупљења – упозорава Ковачевић.

Ковачевић наглашава да би права мера била, сада када услед последица нестручности у енергетском систему морамо да поправљамо ствари, „повећање цене струје грађанима, уместо привреди“ и додаје да „такав трошак једино не утиче на инфлацију, али умањује стандард живљења грађана Србије“.

– Пошто је то непопуларна мера, у јавности се потура аранжман са ММФ ом, којег смо наводно принуђени да следимо. Влада се определила да таласе садашњих поскупљења и свих оних поскупљења у припреми прво осете они чија љутња најмање доприноси паду политичке популарности СНС-а. То је политичка калкулација коју актуелан режим следи. Међутим, тиме се улази директно у гротло све веће инфлације и директно у рецесију – закључује Ковачевић.