Којим се то мерама можемо избавити од инфлаторног тока и да ли смо нешто научили дубоко упадајући у њега?

Пре свега, морамо се изборити за економску самосталност. Самосталност по питању енергетике, по питању индустрије поводом најважнијих потреба. Нарочито у оним областима у којима смо се одувек ослањали на увоз.

Морамо да пређемо из дефанзивног у освајачки тржишни положај.

Да бисмо то урадили, требају нам велика улагања у савремене прерађивачке индустрије уз снажне субвенције државе која подржава домаће а не стране инвеститоре.

Требају нам и програми владе која ће такође субвенцијама подржати домаћу индустрију да инвестира у своје брендове у туђим земљама, уместо, као досад, што смо туђе брендове и производе подржавали у сопственој земљи.

Кад све ово имплементирамо, тада ћемо економски оздравити, стећи отпорност на увоз инфлације и постати цењени у земљама у којима то сад нисмо.

Морамо се окренути тржишно ка земљама у којима се зарађује, а то су земље Индокине, уместо што нам је поглед усмерен само ка ЕУ која нам, и кад жели да купи српску робу, допушта то само уз минималну зараду.

Краткорочно, свакодневно један комплексан стручни тим треба низом мера и интервенцијама у разним областима да сузбија инфлацију. Није подизање референтне каматне стопе једини алат којим се то ради, већ најризичнији алат. Због његове неефикасности полако упадамо као држава у рецесију.

Нова Д2СП ће и надаље будним оком својих стручних тимова пратити све околности и стање српске економије, нудити решења у ишчекивању поверења својих грађана већ на првим изборима.

Владимир Ковачевић, председник Нове Д2СП