У тренутку када први резултати пописа из 2022. године показују да је у Србији више од 700.000 становника мање у односу на 2011. годину, борбу за потомство води др Ана Марковић.

Др Марковић и сада њен покојни супруг оставили су два ембриона на чување у болници „Медигруп Јеврмова“. Међитим, до својих ембриона др Марковић сада не може да дође јер треба да потпишу оба партнера како би дошли до својих ембриона. Додатно јој болница „Медигруп Јеврмова“ најављује спаљивање ембриона.

Све ово се дешава у тренутку када је председник Александар Вучић најавио да ће од децембра 2022. у Србији моћи да се спроводи вантелесна оплодња донираним репродуктивним органима. Додатно је председник изјавио: „Донели смо одлуку да ће од 10. децембра моћи да се врши вантелесна оплодња са донираним репродуктивним материјалом… То се односи на жене до 45 година, које немају партнера и желе да се остваре као мајке оне чији партнер не може да има децу“.

Ово би значило да би др Ана Марковић могла да дође до репродуктивног материјала неког другог донора из увоза, а не свог, а да ће њен репродуктивни материјал бити спаљен или да ће га евентуално добити нека НН особа. Каква нонсен ситуација. Да ли је заиста могуће да се ово догоди?

Сви у ланцу извршне власти се позивају на закон и правилнике чија примена у нашој земљи и није баш на значајном нивоу, и која није усаглашена са праксом у потпуности. Додатно, властодршци са позиције моћи се оглушују о закон и по овом крајњем деликатном питању.

Нова – Да се струка пита позива све релевантне доносиоце одлуке да се о овом случају не оглушују, а ни људски не огреше, и да хитно покрену све алате како би се омогуло да др Ана Марковић оствари право на своје ембрионе и потомство.

Др Стана Бекчић, чланица Председништва Нове Д2СП