У светлу скорашњег немилог догађаја који се десио у Техничкој школи у Трстенику, Нова – Да се струка пита најоштрије осуђује напад ученика на професорку, као и сваки други вид насиља у школама, како од стране ученика, тако и родитеља према запосленима у просвети.

Нова – Да се струка пита подржава захтев синдиката просветних радника за добијањем статуса службених лица запослених у просвети, чиме би се на адекватан начин заштитио како интегритет и достојанство просветних радника, тако и унапредио њихов статус у друштву који је урушаван у дужем временском периоду.

Нова – Да се струка пита поздравља формирање радне групе за превенцију и сузбијање насиља у школама од стране Министарства просвете, како би се дугогодишњи проблем недоличног понашања и насиља у школама решио на адекватан и институционалан начин.

Надамо се да ће предложене мере на свеобухватан начин решити проблеме насиља у школама и да оне неће бити само козметичке, него темељне и суштинске, јер је то у интересу не само свих запослених у области образовања и васпитања, него и ученика и друштва у целини.

Такође, позивамо ресорног министра, господина Бранка Ружића, да се заложи за већи буџет Министарства на чијем је челу, јер смо мишљења да образовање у нашем друштву не сме бити посматрано као трошак, него као инвестиција у будућност.

Такође, позивамо и Владу Републике Србије да област образовања дефинише и прогласи за област од посебног, виталног и националног интереса.

Мирослав Ђорђевић, члан Одбора за просвету Нове Д2СП