Стручњаци указују да је свака четврта астма последица загађења, а Светска здравствена организација (СЗО) указује да је чак око 600.000 деце умрло због инфекција насталих као последица загађења ваздуха.

Учили су нас да је ваздух смеша гасова без боје и мириса. Међутим, појављују се учестале магле које нису беле већ сиве због загађења. Па како да сада учимо нашу децу? Како се то ваздух види и које је боје – светлосиве, млеченосиве…? И заиста више није Београд, већ Сивоград.

Такође, последњих година властодршци нам објашњавају како је до загађења ваздуха дошло због издувних гасова аутомобила и обимног саобраћаја. Међутим, аутомобила на улицама је мање због високе цене горива, а магле су и даље присутне.

Београд је често у самом врху свету по загађености ваздуха. Подаци су јавно доступни на сајту ИQАир који прати квалитет ваздуха у свету. Највећи загађивачи ваздуха су термоелектране у Обреновцу, Костолцу и индустрије у Смедереву (ХБИС), Бору (Зиђин), Мајданпеку које су засноване на технологијама од којих се у свету одустало, а те ино-улагаче је довела напредњачка власт. Нажалост, властодршци не одустају од таквих пројеката, међу којима су Линглонг и Рио Тинто.

Потпуно неопажено је прошла и информација да је у новембру 2022. године Виши суд у Београду донео првостепену пресуду у корист Регулаторног института за обновљиву енергију и животну средину, РЕРИ (енг. Renewables and Environmental Regulatory Institute) по основу тужбе из јануара 2021. године и наложио је „Електропривреди Србије“ (ЕПС) да смањи емисије сумпор диоксида у термоелектранама због њихове опасности по здравље људи и животну средину. Још током 2018. и 2019. године термоелектране „Никола Тесла“ и „Костолац“ су емитовале шест пута веће количине сумпор-диоксида од дозвољених, са трендом прекорачења и наредних година.

Наводено је да се пресуда Вишег суда великим делом ослања и на експертску анализу коју је РЕРИ доставио, а коју је за потребе тужбе израдила професорка др сц мед Драгана Јовановић, пулмолог. Она је у свом налазу утврдила да вишеструка прекорачења емисија сумпор-диоксида доводе до широког спектра последица по људско здравље, попут отежаног дисања, настанка дуготрајне астме, бронхитиса, хроничне опструктивне болести плућа, све до најозбиљнијих као што су повећана смртност од респираторних и кардиоваскуларних болести, склоност деменцији, шлог, оштећење нормалног развоја плода и поремећаја развоја плућа код деце.

Дакле, ово указује да честице метала из ваздуха не улазе само у плућа, већ и у крвоток. Садашња министарка здравља, еминентни неурохирург др Даница Грујичић, раније је јавно износила податке о последицама коришћења осиромашеног уранијума током НАТО бомбардовања и пораста смртности од малигних болести. Указивала је да је потребно спровести истраживања у циљу доказивања узрочно-последичне везе између агресије и пораста малигних и ретких болести и рођења деце и животиња с различитим деформитетима.

Нова – Да се струка пита подржава предложено, с тим што је става да је потребно спровести истраживање о узрочно-последичној вези загађености ваздуха и болести код становништва Србије.

И, такође, поред истраживања, потребно је брзо и ефикасним мерама смањити на дозвољен ниво све изворе загађивања. За почетак да се користе одговарајући филтери. Јесте скупо, али су људско здравље, лечење и људски живот најскупљи и највреднији.

Др Стана Бекчић, чланица Председништва Нова Д2СП