Вечерас је у Панчеву одржана Оснивачка конференција Градског одбора Нове Д2СП. За председника панчевачког одбора изабран је економиста и привредник Жељко Лазић.

Лазић је рекао да је сигуран да ће Нова Д2СП донети комплетну промену на политичкој сцени, као и нови економски импулс.

– То подразумева да више нећемо финансирати стране компаније и давати хиљаде евра по радном месту. Домаћег привредника ставићемо у центар економског дешавања. Мораћемо да се обрачунамо и са корупцијом и криминалом, који су нам однели огромну количину новца, која се дебело одлила из наше земље и наших џепова – подсетио је Лазић.

Лазић је истакао да ће Нова Д2СП као политичка организација убудуће активно деловати у Панчеву.

– СНС је дошао на власт 2012. године. То је била коалициона власт, у коју је ушао и ДС и заједно су владали наредне три године. Овде су се апсолутно сви „изређали“ на власти. Када пролазите Панчевом, прво што ћете запазити је урбанистички хаос. Наш циљ је да од овог града направимо ново место за живот, назваћемо га „Панчево 2“. То ће бити простор Малог Лондона, где постоји велика површина слободног градског грађевинског земљишта, коју желимо да урбанизујемо и средимо, како бисмо на једном месту могли да проширујемо наш град, да спречимо урбанистички хаос – рекао је Лазић.

Новоизабрани председник Градског одбора у Панчеву напомиње да је буџет Града Панчева тренутно четврти по величини у Србији и износи преко 65 милиона долара.

– Тај буџет се користи на неадекватан начин. Један смо од водећих градова где родитељи деце која би требало да похађају вртић, има их око 450 испод црте, немају где да их сместе. То је један од приоритета којима ћемо се бавити када дођемо на власт – истиче Лазић.

Што се спорта тиче, Лазић каже да се сада средства користе искључиво за професионалне спортисте.

– То ћемо да променимо. Свако дете које буде пожелело да се бави спортом, добиће од Града бесплатна средства за ту намену – истиче Лазић.

Лазић је рекао да су панчевачка села девастирана, да још увек нема канализације и воде у појединим срединама.

– Тражићемо од Министарства финансија да се тај део законског решења промени промени, да део наменских средства можемо да користимо за развој сеоске инфраструктуре, како бисмо побољшали квалитет живота на селу – истиче Лазић.

Лазић, који је и председник Одбора за економију Нове Д2СП и члан Председништва странке, каже да је приоритет отварање нових радних места.

– Својевремено смо направили Северну индустријску зону и сачували смо је. Желимо да ставимо акценат на домаће привреднике, привреднике из Панчева и јужног Баната – рекао је Лазић.

Такође, истакао је Лазић, Нова Д2СП жели да побољша квалитет рада у школским установама, као и ниво социјалне и здравствене заштите.

Ковачевић: Политика да буде алат за бољи живот

Председник Нове – Да се струка пита, Владимир Ковачевић, рекао је да политика заокупља пажњу свих нас, али да не знамо шта ћемо са њом.

– Никао да се артикулишемо, да искористимо политику као алат да би живот био бољи, да га унапредимо, а не да буде „мртво тело“ које ником не користи, осим онима који се препоруче политици и буду изабрани у тој политици – истакао је Ковачевић.

Ковачевић каже да је ушао у политику да каже оне ствари које су део његовог живота и оног што уме.

– Концепт нашег живљења и рада је такав да позивамо друге да ствари које сами треба да урадимо ураде уместо нас. Тако нам је и у економији и у индустрији. Кроз актуелну политку смо свашта пробали, само нисмо пробали са струком и људима који су до политике нешто у свом животу остварили – подвукао је Ковачевић.

Ковачевић додаје да је последица ерозије друштва заправо школство.

– Ми смо на школству пали, па смо дошли у ситуацију да се струка ни по једном аспекту не пита. Ко су стручни људи? Стручност може, а и не мора да има везе са образовањем. Стручни људи не морају да буду официјално образовани. Требају нам стручњаци и у привреди, пољопривреди, сточарству, уметности, школству… Сви стручни људи који су се, током десет година овог режима, осетили оштећено, кроз нашу партију треба да добију шансу – казао је Ковачевић.

Говорећи о односу Србије и Европске уније, Ковачевић каже да ми делимо више од 70 одсто вредности европског друштва, али да преко 20 година чекамо на промену статуса европске прспективе.

– Интеграције у ЕУ треба орочити на временски период од 24 месеца, са могућношћу провере после 12 месеци, да видимо да ли од тога има нешто или нема. Ако нема, имамо право да заштитимо наше интересе – истакао је Ковачевић и указао на погрешан систем субвенција страних инвеститора.

Када је реч о косовском питању, Ковачевић каже да је склон да погледа истини у очи, „да видимо шта ту имамо и шта ћемо са тим“, као и да не треба да пролонгирамо решавање овог питања и остављамо га будућим генерацијама.

– За нас, као партију, црвена линија је да не сме да постоји граница између Косова и Србије. Све остало – кретање људи и хармонизација односа – је прихватљиво – закључио је Ковачевић.