Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита, за јутарњи програм ТВ Курир коментарисао је резултате избора у Сједињеним Америчким Државама.

У емисији „Редакција“, Ковачевић је рекао да оно што прави разлику у приступу и коначном резултату је то за коју ће се политику даље определити тај формат у који се улази у којем би једна или друга страна требало да преовлађује.

– Оно што је најважније, уколико републиканци добију већину, то значи да су се грађани определили за нешто што је ипак њима најважније, а то је стандард живљења, борба против инфлације. Основни постулати за које се ми као странка боримо су веома блиски онима за које се републиканци у њиховој земљи боре, а то је стандард живљења. Српски интерес је економија. Економија је изузетно важна и ту би требало да учимо од њих колико је она преовлађујућа у односу на опште интересе свих грађана. Мишљења сам да та тема постаје најважнија и, ако је примат републиканаца у односу на демократе, онда је сувишно причати која је пар екселанс тема за све грађане Америке – каже Ковачевић.

Одговарајући на питање да ли атмосфера у којој се одржавају избори може допринети изазивању немира након проглашења резултата, Ковачевић истиче да је јасно да је Америка дубоко подељена и да они који познају ситуацију кажу да то никада није било дубље него данас.

– Тренд је у свету да се из такозваних левичарских позиција свет окреће ка десници, која јача. То није заобишло ни Америку, чак је иницијатива одатле и кренула. Те националне идентитете треба очекивати свуда у свету као нешто надолазеће, па и код нас – погледајте политичке партије у јавности, углавном све имају неку централно-десну оријентацију – казао је Ковачевић.

Што се тиче баланса између две стране, Ковачевић сматра да ће се све ломити око два најважнија питања која се своде на човека и како човек живи.

– Погледајте питање абортуса, то погађа већину популације, јер је женска популација доминантнија у Америци него што је то мушка, и погледајте економска питања. Дакле, када бисмо све покушали да збројимо, који су разлози за поделу и гласање на леву или десну страну, све се своди на три-четири питања – истиче Ковачевић.

У спољној политици нема емоција

Он додаје да се нама, као Србима, неће Бог зна шта променити зато што је спољна политика Америке политика континуитета.

– Ми често повезујемо ствари са емоцијама. У спољној политици емоција уопште нема, пре свега преовлађују само интереси, које ми, ако хоћемо да будемо искрени, нисмо до сада најбоље разумели чим смо на ветрометини и раскрсници толико дуго, а дуго смо, рекао бих, још од Првог светског рата. Политика наше партије је да то што нисмо разумели толики број година коначно почнемо да разумемо, а то је да је најважнија ствар да будемо уклопиви у политике великих сила, али не на штету српских интереса. Дакле, економија треба да буде доминантнија и ако ту економију будемо разумели, што је окосиница свих спољних политика земаља Квинте, тек онда ћемо бити на правом правцу – наглашава Ковачевић.

Неће бити драстичних импликација

Ковачевић подвлачи да би нама, као Србима, резултати избора у Америци требало да буду интересантни искључиво по питању импликација на наш живот и да се све своди на то.

– Нећемо да имамо драстичне импликације, оне ће бити индиректне, у смислу да може да се промени политика САД у односу на финансирање рата у Украјини. Према томе, ако се иде ка смиривању, имамо већу шансу да нашу економију ухватимо чврсто и покушамо да ухватимо правац, а сведоци смо да и ми имамо велике проблеме око тога како да обуздамо инфлацију и не уђемо у рецесију. Морамо одржати добру сарадњу са САД, а основни мотив и можда неразумевање наше је то колико треба да буде учешће америчке политке у нашем свакодневном животу – закључио је Ковачевић.

Целу емисију погледајте ОВДЕ.