Владимир Ковачевић, председник Нове Д2СП, поводом ребаланса буџета за 2022. годину који је у скупштинској процедури:

Не памтимо ниједну фискалну годину да је власт добро планирала буџет. Сваке године, у ово време, гледамо исто, уз готово идентично или слично образложење – бољи приходи од очекиваног, буџетски дефицит стерилних три одсто и ребаланс зарад социјалних давања.

По овом стереотипу, већ данас бих могао да напишем штеловани буџет и његов ребаланс за следећу годину. Очекивали смо неку креативност предлагача, али, изгледа, узалуд.

Ново и премијерно је једино, из године у годину, сваким наредним буџетом и његовим јесењим ребалансом, растући ниво спољног дуга.

До сада је просек задуживања био 1,7 милијарди евра годишње, а сада је предлагач ребаланса изашао пред посланике са идејом ка додатном убрзању.

Након милијарде долара новог кредита УАЕ, имамо нови оквир за задужење од 2,4 милијарде евра ММФ-а.

Памтимо, само пар година раније, да смо из Министарства финансија имали објашњења да је непотребан мониторинг ММФ-а над активностима Владе Србије и да квари концепт амбициозног развоја државе. Изгледа је сада сасвим другачије.

Жао нам је што је кроз године владавине овог режима идеја реформи и јасне економске политике, у коју су грађани поверовали, замењена политиком популизма и недомаћинског управљања државним финансијама.