Стручних људи у Србији има много. Случај апликовања физиолошког раствора бебама уместо БСЖ вакцине је скандал и доказ да је стручност у медицинском систему Србије одавно скрајнута.

Тај случај не треба олако схватити, већ добро добро испитати. Те две ствари у медицини – физиолошки раствор и вакцина – нису ни по намени, а ни по амбалажи, упариве, нити личе једна на другу.

Одговорно тврдим да у овом случају није само једна особа крива, већ више њих. Можда треба разматрати и диверзију, као очигледну намеру да се најдрагоценије што имамо у Србији, а то су бебе, намерно не заштите.

За производњу лекова и вакцина, канале дистрибуције од произвођача до крајњег корисника, одговорна су конкретна одговорна високостручна лица својим потписима и њих је лако утврдити.

Законски прописи у овој области су GMP (добра произвођачка пракса) и GDP (добра дистрибутивна пракса). Ти системи су Библија ове области. Технички пропусти нису ни могући да се догоде, осим ако се јавашлуком од њих одустало.

Ако се овако нешто десило у пракси, шта се све још дешава? И да ли таква неодговорност може бити било коме надаље база за сигурност у лечењу?

Нова Да се струка пита инсистира од надлежних брзо расветљавање овог случаја, а ако сматрају да то није могуће, ресурсе наше партије, у којој су стручни људи у овој области, стављамо одлучним и добронамерним људима на располагање.

Већ данас, до краја радног дана, могуће је тачно утврдити пропусте. Питање је само да ли то неко жели, да ли му је то у интересу због јавности или не?

Владимир Ковачевић, председник Нове Д2СП