У веома сложеним међународним околностима, са бројним унутрашњим, друштвеним, социјалним и економским проблемима, за Србију би најбоље било да мандатарка формира концентрациону Владу састављену од стручњака, рекао је за Курир ТВ Владимир Ковачевић, председник Нове Да се струка пита.

– Уколико се то не догоди, очекујем да се иде на нове изборе на свим нивоима. Тешка времена изискују тешке одлуке, као и људе спремне и способне да помогну својој држави и народу – истакао је Ковачевић.

Када је реч о приступању ЕУ, Ковачевић каже да Србија треба временски да орочи свој европски пут.

– Резолуције које долазе из Брисела личе ми на подгревање захладнеле епске љубави Србије и Европске уније. Види се по истраживањима јавног мњења да се хладимо од ЕУ. Тај пут треба наставити, али треба сами да поспремимо своје двориште. Синоним за ЕУ је боља економија, бољи живорни стандард, владавина права… Међутим, за заокрет ка домаћим инвеститорима и јачање економског патриотизма није нам потребна Европска унија – наглашава Ковачевић.

Председник Нове Д2СП истиче да је „повратак домаћим инвеститорима, улагање у прерађивачку индустрију, смањење увозничке зависности пут којим Србија треба да опорави своју привреду“.

– Нажалост, ми смо увознички оболело друштво. Када све то развијемо, када станемо на своје економске ноге, бићемо интересантнији и за ЕУ. Ми смо страним компанијама дали сва тржишта, ресурсе, стратешке компаније… Нама нико не брани да сами уредимо своју привредну кућу, а онда ћемо бити интересантнији и за Брисел. Сами можемо много тога да урадимо за свој бољи живот. На пример, страни улагачи су добродошли, али и домаћи инвеститор треба да буде субвенционисан. Дакле, да се окренемо домаћим ресурсима, домаћем привреднику, предузетнику, домаћим малим и средњим предузећима, а онда ће нас више поштовати и партнери из Европске уније – закључио је Ковачевић.

Погледајте целу емисију овде: