Владимир Ковачевић, председник Нове странке – Да се струка пита, на данашњој конференцији за медије, говорио је о предлогу Нове Д2СП о измени Закона о извршењу и обезбеђењу.

– Два предлога измена су већа емпатија и већа хуманост у поступку извршења. Нова Д2СП није за укидање извршења, већ за увођење поступка у зону разумног и друштвено прихватљивог. Закони се праве по мери грађана и мењају се сходно интересу људи. Сматрамо да је овај закон недоречен и због тога склон злоупотреби и због тога га морамо мењати – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да „као грађани и политичари не разумемо како се породице поступком извршења доводе у безизлазну ситуацију“.

– Нарочито то не разумемо ако су то породице са малолетном децом, а забележили смо и случај породице Динић пре десет дана, који само пуким случајем још нису избачени на улицу са троје малолетне деце. У Зајечару смо затекли уплашене људе, помињали су нам удруживање градских челника ради потенцијалних извршилачких прихода. Сумњамо на „лешинарење“ над жртвама извршења – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је подсетио да је у Зајечару чуо судбину жене која је на сличан начин већ избачена из куће и једног мушкарца који је успео да заобиђе такву судбину.

– Сумњамо, на основу информација које добијамо, да је на делу и удруживање судских извршитеља ради давања информација и потенцијалне користи која се може добити куповином непокретности које су предмет извршења, где се уочава да је износ извршења у великој несразмери у односу на процењену вредност непокретности. Тај лешинарски приступ доводи до богаћења јавних извршитеља, што није био смисао доношења овог закона – напоменуо је Ковачевић.

Богићевић: Основаћемо фонд за помоћ породицама у процесу извршења

Генерални секретар Нове Д2СП, адвокат Срђан Богићевић, оценио је да је „велики број породица у Србији у опасности да изгуби кров над главом због немарног поступања судија и извршитеља“, наводећи да је великом броју повређено Уставом гарантовано право на правично суђење и суђење у разумном року.

Он је рекао да је велики број породица широм Србије у опасности да изгуби кров над главом због немарног поступања како судија тако и јавних извршитеља.

– Судови морају пружити сигурност нашим грађанима и бити катализатор за решавање проблема између грађана. Имајући у виду да власт нема слуха за ове проблеме грађана, ми као Нова странка – Да се струка пита иницираћемо скупљање потписа за петицију за измену Закона о извршењу и обезбеђењу у делу који се односи на изузеће извршења од једине непокретности у власништву породице – истакао је Богићевић.

Богићевић наводи да, као што је предвиђено одредбама члана 164 став 1 да не може бити предмет извршења пољопривредно земљиште земљорадника до 10 ари, тако мора бити изузета од извршења непокретност у којој живи породица са децом, која је једина непокретност, неопходна за нормалан живот породице.

– Иницирацемо формирање фонда чијим средствима ће се помоћи породицама које се налазе у тешкој ситуацији у извршним поступцима – истакао је Богићевић.

Он је додао да ће Нова Д2СП тражити и да се измени члан 30 Закона о заштити права на суђење у разумном року, где ће за сваку годину којима је грађанима повређено право на то суђење бити исплаћено новчано обештећење од 1.000 евра по години, уместо досадашњих од 300 до 3.000 евра.

– Овим би се у конкретном слуцају породици Динић чији извршни поступак траје 16 година, исплатило 14.000 евра, уколико узмемо да би извршни поступак по редовном току ствари требало да траје две године. Истичемо да ће Нова странка – Да се струка пита пружити сву правну подршку нашим грађанима којима су повређена Уставом и Законом застићена права – закључио је Богићевић.

Др Бекчић: Нова Д2СП је социјално ангажована странка

Чланица Председништва Нове Д2СП, др Стана Бекчић, истакла је да Нова Д2СП, поред тога што прати дневна дешавања и дневне теме, има и експертско и емпиријско знање које свакодневно износи везано за економска питања.

– Нова Д2СП је социјално ангажована странка, значајан део нашег програма обухвата социјална политика. Апелујем да се у медијима више простора посвети темама проблема у породици, злостављања и убијања жена, злостављања деце, а не да се о овим темама извештава таблоидно и онда када се већ догоде. Медији не посвећују довољно пажње превентивним мерама и ретко о њима извештавају – рекла је Бекчић.