Након указа председника Путина о делимичној мобилизацији резервиста и заоштравања говора, превасходно усмереног ка Западу, за очекивати је да све земље региона додатно поведу рачуна о свим расположивим стратешким ресурсима који су значајни за живот грађана.

Ово се нарочито односи на животне намирнице, енергенте и све остале ресурсе, укључујући и безбедносне.

Време је да се као нација добро осврнемо, пребројимо и сагледамо наше српске резерве.

Овај моментум морамо свакако искористити и за дизање свих ресурса који изграђују независност од потреба које смо увозом надокнађивали.

Нарочито је опасно игнорисати Куртијево вешто искориштавање сложене политичке ситуације између западног света, САД и Русије, и сврставање Србије на страну Русије.

То може имати несагледиве економске последице уколико нас та иницијатива пред Западом истински обоји у боје „мале Русије“.

Изгледа да је време да се добро размисли о положају неутралности Србије у односу на интересе и једне и друге стране и колико би нам неговање такавог статуса надаље могло донети штете.

Из угла економије, мислим да је време неутралности истекло. Морамо поћи искључиво ка српским интересима. Спознаја да нам Запад у овом моменту може нанети, ако то одлучи, више штете него што то може Русија поједностављује спољну политику земље.

Нова Д2СП истиче да ми нисмо против Русије, ми смо за Србију.

Владимир Ковачевић, председник Нове Д2СП