Владимир Ковачевић, председник Нове странке – Да се струка пита (Нова Д2СП), боравио је данас у Зајечару, у кући петочлане породице Динић, како би им пружио подршку и помоћ у виду правне заштите везано за поступак спровођења извршења који износи 400.000 динара са каматом над кућом која има десет пута већу вредност.

Ковачевић подсећа да је овај поступак трајао шеснаест година, а да је 2006. године започео извршни поступак који је и даље у току, где је, како каже, на делу евидентна неефикасност нашег правосуђа.

– У овом случају грубо је нарушен баланс између потенцијалне штете исељавањем породице Динић и прављењем ове породице социјалним случајем у односу на интерес повериоца да наплати тај новац. Увидом у папире, установили смо много повреда закона и правног незнања од стране оних који су покренули судски поступак – рекао је Ковачевић на конференцији за новинаре испред породичне куће Динића.

Додаје да је у односу на сам поступак извршења било пуно пропуста.

– На основу сведочења грађана који су нам се обратили, сумњамо да у Зајечару постоји удружена организација која користи судије и судске поступке против својих суграђана и скраћује загарантоване жалбене рокове – наглашава Ковачевић.

Он тврди да случај породице Динић није једини у Зајечару где јавни извршитељи људима узимају кућу због судских поступака.

– Двоје људи нам је пришло данас – госпођа којој је већ одузета кућа и господин који је успео то да спречи. Постоје случајеви да људи из незнања да је кренуо судски поступак одлазе код онога коме дугују новац да то плате, а извршни поступак тече својим током. Онда се јавни извршитељи буне што новац није ишао преко њих и „гурају“ случај даље да би наплатили свој хонорар кроз тај поступак. То је катастрофа – истакао је Ковачевић.

Наглашава да ће Нова Д2СП иницирати хитну измену Закона о извршењу и обезбеђењу, са жељом да постане хуманији, да се из поступка спровођења извршења непокретности изузму породице са децом.

– Нисмо дошли данас у Зајечар да пружимо подршку некоме да избегне плаћање обавеза, али је идеја да, када се десе овакви извршни поступци против петочланих породица каква је породица Динић, не дозволимо да цела породица буде избачена на улицу. То не сме да се догађа. Морамо да заштитимо српске породице, поготово што је национални и државни пројекат борба против „беле куге“ – за то смо спремни да дамо новац, али, са друге стране, када треба да заштитимо неку породицу и не начинимо их социјалним случајем, то не радимо. Данас смо у Зајечару да пробудимо емпатију код људи – закључио је Ковачевић.