Свињско месо произведено у Србији, са ограниченом ценом Владе Србије, грађанима се не може продавати без губитака код произвођача.

Са актуелном берзанском ценом кукуруза, која данас износи 32 дин/кг, у маркетима, по Владиној ограниченој цени свињског меса, само се може понудити замрзнуто месо складиштара или замрзнуто месо увезено из иностранстранства пред истеком рока трајања.

Не могу се штитити становници Србије неефикасним мерама, нити гурајући губитке ка произвођачима и малобројним товљачима свиња. Напомињем да је задњих шест месеци пад сточног фонда 48,1 одсто.

Права и ефикасна мера била би понудити јефтин кукуруз из Републичких робних резерви товљацима или паритет за откуп свиња односом 7 кг кукуруза за 1 кг живе мере товних свиња, а онда такво месо понудити по ограниченој цени становништву.

Све остало је само склањање губитака на оне који су мање важни и то привремено, док не банкротирају, па ће у Србији бити само увозног меса.

Да би било јасније грађанима, проблеми настају у чињеници да је забрањено ГМО семе житарица у Србији које даје готово дупле приносе по хектару, а дозвољено да увозимо месо из иностранства које је храњено истим таквим ГМО житарицама.

Парадоксу никад краја, па је зато произвођача све мање и мање.

Влада планира у наредним недељама, због недостатка прасади, увоз 40.000 комада из Данске?!

До јуче смо сличним лошим приступом шећер у маркетима имали по 75 дин/кг, данас по 90 дин/кг, а сутра по ко зна којој цени.

Молимо Владу Србије да дубље сагледа проблем и реши га по понуђеном предлогу.

Када Нова странка – Да се струка пита добије шансу да предводи српски аграр, овакве неефикасне „ад хок“ мере биће само сећање на ружно време.

Владимир Ковачевић, председник Нове странке – Да се струка пита