Да бисте умели да се носите са економском и енергетском ситуацијом у коју као земља улазимо, морате умети да предвиђате. Да бисте предвиђали, није довољно да имате официјелно и уважавајуће образовање. Потребни су вам, изнад свега, искуство и вештина.

Додатно се компликује и овако тешка ситуација у глобалној и српској економији нарушеним балансом између долара и евра који се кретао у очекиваној зони дуги низ година.

Инфлаторни ток је инициран у европским земљама овог пута, такође, предвиђањем, али промашеним.

Како се то догодило?

Прво, европско штампање новца је схваћено као неопходан алат за савладавање вируса корона, као потреба да се покрију нарасле потребе за незарађеним платама и незарађеним привилегијама.

Друго, рачунало се на устаљени привредни раст и да ће одштампана маса новца у кратком року растом бити покривена.

Треће, лоша енергетска процена и да је купац важнији од специфичне робе (нафте и гаса) је наредна грешка коју данас Европа такође плаћа, понајвише Русима.

Четврто, закаснело је и подизање референтне каматне стопе Европске централне банке (ЕЦБ) и франкфуртских чиновника.

Искусни амерички банкари (ФЕД) и финансијски брокери, потпомогнути и украјинским приликама, ових дана би и за мање грешке од ових поентирали. Проценили су да ће успавана „европска фрајла“ много више штетовати него привреда САД. Не треба заборавити ни јаку руску рубљу. Добро се сналази Велика Британија, добро се сналази и Швајцарска.

Као председник Нове странке – Да се струка пита, којој је централна тема политике коју заступа економија, процењујем да ће се ЕУ у наредним месецима додатно разјединити, окренути свака својој националној економији, а вредности којима је учила цео свет остатаће као матрица само за мирнодопске услове.

Три-четири везане енергетско-економске грешке ЕУ тешко се могу у кратком року превазићи.

Где је ту Србија?

Нас сваким даном све више ствари погађаја, јер ниједан чинилац економске стабилности није миран, осим курса евра у односу на динар, што ће на дуг рок такође имати високу цену. Морамо се упитати и да ли економски треба да следимо пољуљану европску економију или да партнере тражимо на новим географским местима?

Предлажемо да свој европски пут Србија, због економије, орочи на наредна 24 месеца. Након тога, потребно је да га детаљно преиспита.

Предлог Нове странке – Да се струка пита је да хитно формирамо експертску, а не политичку владу. Није време за импровизацију са економски неискусним људима, нити је време за аматеризам.

Владимир Ковачевић, председник Нове странке – Да се струка пита