У Србији су потребне хитне економске мере државе, не само у области енергетике, јер се у време кризе цео свет налази на прагу стагфлације, стања када бруто домаћи производ (БДП) пада или стагнира док истовремено цене значајно расту, упозорио је данас председник покрета Да се струка пита Владимир Ковачевић.

Он је у саопштењу навео да се сада дешава оно што је предвидео пре осам месеци – раст инфлације, продужени рокови испорука роба, велика предфинансирања добављача и притисак због недостатка новца у оптицају, и да многе земље овај проблем решавају штампањем новца.

– Ако имате дубоко увознички оболелу економију какву има Србија, то вам је као кад пацијент на дијализи добије још и корона вирус. Додатно му се компликује положај – казао је Ковачевић.

Оценио је да ће бити проблема у набавци беле технике и телевизора, јер је недостатак сировина за произуводњу чипова, тако да ће та роба, ако је и буде у продавница, бити много скупља.

Покрет „Да се струка пита“, по речима Ковачевића, окупља стручњаке који дубоко верују да људи пре него што се препоруче политици морају да имају резултате у професијама којима се баве.

– Само професионалност и искуство је нада која ће нам требати као ресурс у наредним месецима док се суочавамо са стагфлацијом – навео је Ковачевић.