Из дана у дан Европска унија заоштрава однос са Русијом на економском нивоу – у земљама чланицама забрањене су руске банке, медији, авио-превоз ка тој земљи, али и појединци блиски Кремљу. Нема више ни улагања ЕУ компанија у тамошњу енергетику, ни трансакција са одређеним државним предузећима, руском челику европско тржиште такође је рекло њет.

Руска економија до даљег може да заборави на војну и високу технологију из Европе, а елита на луксузну робу. Многе робне марке попут „Икее“ и „Адидаса“ повукле су своје производе. Међутим, шта је са компанијама из Уније које послују у другим земљама? Да ли су наставиле сарадњу са Русијом? Оне регистроване и у Србији – јесу.

Од почетка сукоба у Украјини званични Брисел је увео четири пакета економских санкција Русији. Европски званичници поручују – очекују и од земаља кандидата за чланство и осталих партнера да своју политику ускладе са тим. Међутим, Србија то није урадила и уз то је држава преко које поједине европске компаније настављају сарадњу са Москвом. Да ли је реч о прилици за домаћу привреду или је то опасност?

Владимир Ковачевић, привредник и председник покрета „Да се струка пита“, објашњава да је сарадња компанија из Уније регистрованих и у Србији са Русијом могућа под условом да фактуре „излазе“ из Србије.

– Дакле, ако се фактуришу робе из домицилних земаља то никако неће ићи – наводи Ковачевић.

Али докле ће Србија имати ту улогу „отворених врата“ за компаније из ЕУ које послују са Русијом?

Ковачевић процењује све док Унија не препозна тај комуникациони канал, а то ће се догодити брзо.

– Чим се сагледа да он функционише у значајној мери, сви наши западни пријатељи ће покушати да осујете тај канал комуникације – објашњава Ковачевић.

А уколико буде инсистирала на вођењу неутралне економске политике, држава би могла да доживи последице, економске и политичке.

Какве? Тешко је рећи.

Садашњу ситуацију и позицију треба искористи јер сви настоје да у новим околностима пронађу шансу, уочава Ковачевић. Па кад се околности промене, потребно је опет се прилагодити.