Када имате готово све економске параметре који се мењају услед инфлације, енергенте који су упитни по количини и нарочито по цени, када вам сва до јуче доступна индустријска добра имају дупло дужи рок испоруке у односу на уобичајени, неопходни су свакој држави најискуснији људи да је поведу, истиче председник покрета „Да се струка пита“, Владимир Ковачевић.

Економска криза, како наводи Ковачевић, треба најталентованије предводнике.

– То свакако нису политичари без икаквог привредничког искуства, већ привредници и финансијски директори домаћих компанија – сматра Ковачевић.

Председник покрета „Да се струка пита“ истиче да се залаже за „отклон од људи без праксе“.

– Залажем се за отклон од људи без праксе, људи који имају само официјелно образовање економије или професуру чије ангазовање је до сада била пракса. Они нам својом аналитиком не могу помоћи – рекао је Ковачевић.

Оцењујући тренутну ситуацију на тржишту у Србији, Ковачевић наглашава да треба имати у виду и однос долара према домаћој валути.

– Додатно се компикује ситуација у Србији и наглим јачањем долара у односу на динар. До јуче је 1 долар вредео 100 динара, а данас је 8 одсто јачи и вреди 108 динара. Када се зна и да скоро 60 одсто прихода у буџету државе долази од ПДВ-а робе из увоза, свако може да закључи да, као дубоко оболела економија од увоза, имамо додатни негативан утицај – каже Ковачевић и Влади Србије даје конкретан предлог.

– Предлажем Влади Србије да хитно формира стручни кризни штаб за ублажавање надолазећих економских невоља. Уколико то не урадимо на време, последице за нашу економију могу бити веома лоше – упозорио је Ковачевић.