Владимир Ковачевић, председник покрета „Да се струка пита“, говорио је за Newsmax Adria о томе шта доноси, а шта узима споразум са Кином.

Није импресиониран најавом слободне трговине са најразвијенијом економијом света.

– Пуно пута сам био у Кини. Кина има и птичије млеко. Дакле, све што постоји у Кини се налази. За то тржиште се бори цео свет и они истовремено се боре за тржиште целог света, па смо ми нека тачкица у њиховом развоју. Мислим да ми ту нисмо довољно добро промислили. Ми смо потпуно увознички оболело друштво. Преко 50 одсто буџета пуни се из ПДВ-а који је настао из увоза. То је аларм код свих економиста. Дакле, ми морамо да радимо на подизању свести и домаће индустрије. Ако то не радимо, ми нећемо далеко догурати – нагласио је Ковачевић.

Он истиче да чувати сопствену индустрију треба до оног момента док је економски не ојачате, док је технолошки не уздигнете, док не утренирате ваше предузетнике и менаџере да се сучеле на ваљан начин са Кинезима.

– Дакле, нисам против слободне трговине, али је јако важно кад то треба радити. То треба поступно урадити, не треба ко сатаром одвалити и сачекати шта ће се догодити. Мислим да би те последице могле да буду катастрофалне – рекао је Ковачевић.