Председник покрета „Да се струка пита“ Владимир Ковачевић позвао је данас новинаре да истраже „намере појединих ланаца маркета да снагом капитала побију конкуренцију“, а министра трговине, туризма и телекомуникација да доношењем новог закона превентивно делује у спречавању ових намера.

– Уредници медија који се занимају за тржиште и економију требало би на терен да пошаљу своје најпроницљивије новинаре са задатком да установе намере појединих ланаца маркета да снагом капитала побију конкуренцију – рекао је Ковачевић.

Председник покрета „Да се струка пита“ сугерисао је да ће доћи до искоришћавања мањкавости тренутног закона, као и до пада, а затим и наглог раста цена основних животних намирница.

– Реч је о намери, због недостатка детаљног закона који уређује ову област, да оборе цене појединих основних животних намирница привремено док не угасе конкуренцију. Након тога би уследило знатно повећање цена поменутих намирница. Ради се о пет до шест артикала међу којима су брашно, уље, шећер, со, месо – истакао је Ковачевић.

Он је навео да је оваквих покушаја великих ланаца маркета „за спекулацијом цена“ било и у Европској унији, али да су они „осујећени су на време, доношењем закона о забрани дампинговања цена“.

Ковачевић је позвао надлежно министарство да реагује на исти начин.

– Апелујем на министра трговине да превентивно делује иницирањем детаљних закона за уређење ове области. Ниједан произвођач на свету не жели да види у полицама маркета цену својих производа који су јефтинији од продајне цене – закључио је Ковачевић.