Пустити Кинезе да без заштите потамане преживелу српску привреду је злочин, упозорава Владимир Ковачевић, председник покрета „Да се струка пита“.

Ковачевић истиче да „ниједна земља, нигде у свету, својој привреди то не ради“.

– Од Кине презају и најразвијеније економије света, само Србија не – каже Ковачевић и подсећа да се Србија и раније суочавала са сличним ситуацијама, након које су привредници изашли као губитници.

– Пре, сада, више од 20 година, људи који нису имали никакво привредничко искуство, отворили су све тржишне капије Србије и без икакве царинске заштите упутили наша предузећа на конкуренцију са несразмерно јачим компанијама из ЕУ. Српски привредници, ослабљени тада инфлацијом, заосталим технолошким статусом, били су препуштени судбини. Већина њих није преживела – каже Ковачевић.

Он сматра да је уплив Кинеза на српско тржиште „ужасан и неразуман потез“.

– То би вам било као када бисте у фудбалу тим из домаће зонске лиге упутили да се надмеће без припреме и тренинга у Премијер лиги. Таква утакмица би само изазвала подсмех гледалаца – каже Ковачевић и додаје да је потребно прво „технолошки подупрети своју привреду“.

– Привреда се прво добро технолошки подупире, снажно финансијски се улаже у њу, кадровски добро утренира, па тек онда упути на светску утакмицу какву изискује сучељавање са кинеским привредницима ослобођених свих царина – казао је он.

Ковачевић је апеловао на Владу Србије да „одустане од овог неразумног потеза и спречи цунами који ће се сигурно догодити“.

– Српски предузетници јако мало ствари могу извести Кини, док Кина готово све што ми овде производимо пуно јефтиније може продати Србији. Ако се ова намера спроведе, врло брзо нећемо имати домаћу индустрију – упозорио је председник покрета „Да се струка пита“.