Криза енергетског сектора полако постаје све озбиљније питање, а бежање од сваке врсте одговорности манир који најбоље описује садашњу власт. Пребацивање кривице и тражење оних који ће бити жртвовани мора да замени право преузимање одговорности и смене водећих људи Електропривреде Србије – Милорада Грчића и његовог заменика и извршног директора за развој стратешких пројеката, Владимира Марковића.

Некомпетентност и незнање узроковало је погрешно сагледавање статуса постројења ТЕНТ-а. Такође, лоше планирање и „надуване“ цене рачуна за инвестиционо и техничко одржавање тек ће накнадно да доведу до коначног рачуна и стварно произведене штете за све грађане Србије.

Увидом у актуелне цене по МWХ са сајта ems.energyflux.rs видимо да је тржишна цена на дан 16. децембар 2021. године, у 18 часова, у Србији била 425 евра и била је највиша у окружењу. То је последица чињенице да нестручни људи раде балансирање произвођача електричне енергије Србији, пошто немају вештине у руковођењу ресурсима соларне и еолске производње електричне енергије.

Нови копови угља бољег квалитета јако су важни за стабилност нашег енергетског сектора, а њихова судбина зависи од даље експропријације. Власт која није умела да напише и донесе закон о овом питању као плод јавне расправе и добронамерних предлога, сада је жртва своје брзоплетости и игнорисања јавности, а сви грађани су, нажалост, колатерална штета таквог јавашлука.

Покрет „Да се струка пита“ предлаже јасна решења за излазак из енергетске кризе и нуди свима да те предлоге имплементирају у будућности, али са свешћу да не можете водити систем где на руководећа места долазе људи слабих теоретских и практичних знања, чији једини квалитет временом постане страначка фанатичност и слепило.

Владимир Ковачевић, председник Покрета „Да се струка пита“